Migruojantis beigelis: žydų, lietuvių, amerikiečių ar izraeliečių?

Data

2021 05 21

Įvertinimas
0
Beigeliai-24HQ.jpg

Gegužės 23 d., sekmadienį, vienas seniausių JAV žydų kultūros centrų – Bostono „Vilna Shul“ rengia jau antrąją virtualią diskusiją, skirtą litvakų kulinariniam paveldui. Šį kartą internetiniame seminare dalyvaus pranešėjai iš Lietuvos, Izraelio ir JAV.

Iš kur beigelis atkeliavo į Niujorką ir kokią jo versiją randame Jeruzalėje? Kuo skiriasi lietuviški bulviniai blynai nuo žydiškų latkių? Kokią pasaulinę kelionę įveikė vištienos sultinys, kuris dažnai vadinamas žydišku penicilinu? 

Internetinis seminaras „Migruojantis beigelis: žydų, lietuvių, amerikiečių ar izraeliečių?“ kviečia į diskusiją apie tai, kokiomis istorijomis, bendromis kultūrinėmis gijomis ir mitais apipinti šie trys iki skausmo Niujorke, Izraelyje ir Lietuvoje pažįstami patiekalai. Pokalbyje dalyvaus Lietuvos maisto tinklaraštininkė Nida Degutienė, Izraelio kulinarijos žurnalistas bei populiari televizijos asmenybė Gilas Hovavas. 

Ar tiesa, kad už ne vieną lietuvių taip mėgstamą patiekalą turėtume dėkoti litvakams? Žydiška ir lietuviška virtuvės taip persipynusios, kad nėra taip paprasta atsakyti, kas ir ką iš ko pasiskolino. O jei pažvelgsime dar plačiau, pamatysime, kad litvakų patiekalai peržengė net kontinentus ir vandenynus. Juk bene kiekvienas lietuvis galvą guldytų, kad bulviniai blynai yra „mūsų“, kas labai nustebintų Hanukos šventės metu jais besimėgaujančius izraeliečius. Niujorkas neįsivaizduojamas be beigelių, kurie tapo svarbia šio megapolio gastronominio pasaulio dalimi. 

„Žiedo formos riestainiai su traškia plutele ir minkštu vidumi – bene žymiausias Rytų Europos žydų įnašas į kulinarinį paveldą, – sako virtualaus renginio dalyvė N. Degutienė. – Amerikoje retas įsivaizduoja pusrytį be beigelių, perteptų tirštu kreminiu sūriu ir pagardintų plonyte juostele rūkytos lašišos.“ Lietuvoje šiuos skanius riestainius vėl atrandame iš naujo, bet ne kiekvienas žinome, kad jų kilmė – mūsų regione. O štai Izraelio beigeliai, anot kito diskusijos dalyvio G. Hovavo, yra visiškai kitokie, nei daugelis įsivaizduoja – čia litvakiškoji-amerikietiškoji versija nė kiek nepopuliari. Tad pokalbis tarp skirtingų šalių maisto žinovų atskleis, kokia daugiakultūrė buvo ne tik Lietuvos, bet ir Rytų Europos kulinarinė tradicija, ir kaip kartu su žydų migracijos bangomis ji keliavo į kitas šalis, kur įgijo naujus pavidalus.

Tai jau antrasis litvakų virtuvei ir istorijai skirtas renginys, kurį kartu su Lietuvos kultūros institutu pristato vienas seniausių žydų kultūros centrų JAV – Bostono „Vilna Shul“. Virtualią diskusiją moderuos Amerikos visuomeninio WBUR radijo žurnalistė Shira Springer.

Virtualų litvakų kulinarinio paveldo renginį inicijavo kultūros atašė JAV Gražina Michnevičiūtė ir kultūros atašė Izraelyje Elena Keidošiūtė, jį dalinai finansuoja Lietuvos kultūros institutas ir Lietuvos Respublikos ambasada Izraelyje, remia Lietuvos Respublikos generalinis konsulatas Niujorke.

Registracija į internetinį seminarą, kuris vyks gegužės 23 d. 19 val. Lietuvos laiku.